Μητροπολίτης
Γενικά

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου σε μαθητές του Γυμνασίου μας.

Μητροπολίτης 1

Ο νέος μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος μετά την ενθρόνισή του, αποδέχθηκε την πρόσκληση των καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου μας, να μας επισκεφθεί για να μας «γνωρίσει» και να τον «γνωρίσουμε».

Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, ο Μητροπολίτης παραχώρησε συνέντευξη με μεγάλη χαρά, σε μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου (σχολ. έτους 2021-2022).

Ακολουθεί σύντμηση- περίληψη της συνέντευξης

ΕΡ. Ήσασταν από μικρός κοντά στην εκκλησία ;

ΑΠ. Από τότε που βαφτίστηκα ήμουν στην εκκλησία. Οι γονείς μου με πήγαιναν στην εκκλησία και στο κατηχητικό.

ΕΡ. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αγαπήσετε και να «παντρευτείτε» τον Θεό ;

ΑΠ. Η αγάπη για τον Θεό είναι έμφυτη. Όμως, όσο γνωρίζουμε, τόσο αγαπάμε. Εμείς διαβάζουμε και μαθαίνουμε για τον Χριστό, ο οποίος έκανε θαύματα και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον άνθρωπο με αγάπη και φροντίδα.

ΕΡ. Ποια ήταν η στάση της οικογένειας σας απέναντι στην απόφασή σας να ακολουθήσετε τον δρόμο του Θεού;

ΑΠ. Χειροτονήθηκα 33 ετών. Το δέχθηκαν με χαρά. Η μητέρα μου, που ήταν πιο πολύ της εκκλησίας, ήθελε να παντρευτώ. Το χάρηκε όμως και αυτή.

ΕΡ. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να «αφήσετε» το  επάγγελμά σας και την διδασκαλία και να αφιερωθείτε στον δρόμο του Θεού;

ΑΠ. Εγώ ήθελα να γίνω δάσκαλος. Αγαπούσα τα παιδιά, το σχολείο αλλά και από την άλλη ήθελα να βοηθήσω και την εκκλησία, να βοηθήσω από μια άλλη «σκοπιά». Προσπαθώ να υπηρετήσω το έργο του Θεού, δίπλα σε ανθρώπους του Θεού, όπως ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, Μητροπολίτης  Ιερόθεος.

ΕΡ. Υπήρχε κάποια στιγμή που σκεφτήκατε την κοσμική ζωή σας ενώ ήσασταν ιερωμένος;

ΑΠ. Όχι

ΕΡ. Σας λείπει το γεγονός ότι δεν κάνατε οικογένεια;

ΑΠ. Το ότι δεν έχω κάνει οικογένεια δεν σημαίνει ότι δεν έχω παιδιά. Όλοι οι άνθρωποι της Καστοριάς είναι παιδιά μου. Με συμβουλεύονται και εγώ τους κατευθύνω. Τους αγαπώ σαν παιδιά μου. Η ιεροσύνη δεν είναι αντίθετη με την οικογένεια.

ΕΡ. Ποια είναι η άποψή σας για το ότι κάποιοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ιερατικές σχολές;

ΑΠ. Όπως υπάρχουν σχολεία για παιδιά με διαφορετικές κλίσεις έτσι και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει από μικρή ηλικία ότι του αρέσει να είναι κοντά στην εκκλησία και να την υπηρετεί.

ΕΡ. Μπορεί κατά την γνώμη σας ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία να πάρει την απόφαση να γίνει ιερέας και να είναι μακριά από την οικογένειά του ;

ΑΠ. Εάν το θέλει και του δοθεί η ευκαιρία μπορεί. Όπως υπάρχουν μαθητές  που παίρνουν υποτροφία σε πανεπιστήμια της Αμερικής ή ποδοσφαιριστές που τους καλούν σε ομάδες να παίξουν, έτσι συμβαίνει και με τα παιδιά που θέλουν να γίνουν ιερείς. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι μεγάλη απόφαση και χρειάζεται ωριμότητα και αγάπη.

ΕΠ. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί η εκκλησία να ωθήσει τους νέους στον δρόμο του Θεού;

ΑΠ. Όλοι έχουμε τον Χριστό μέσα μας. Αρκεί να Τον γνωρίσουμε και να Τον αγαπήσουμε. Όπως ένας καθηγητής όταν αγαπά και κατέχει το μάθημα που διδάσκει είναι σίγουρο ότι και οι μαθητές του θα το αγαπήσουν, έτσι και οι πατέρες της εκκλησίας οφείλουν να μεταδώσουν την αγάπη τους για τον Χριστό στους νέους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το εκκλησιαστικό φρόνημα των ιερέων.

ΕΡ. Ποια πρέπει να είναι η στάση της εκκλησίας σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία π.χ. κορονοϊός, πόλεμος….

ΑΠ. Η εκκλησία έχει ξεκάθαρη στάση. Ακολουθούμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και τις εφαρμόζουμε. Στο θέμα του κορονοϊού ακολουθούμε τις οδηγίες  του υπουργείου Υγείας, εφαρμόζουμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και εμβολιαζόμαστε. Το εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση με την πίστη μας. Επιπλέον, η εκκλησία είναι ενάντια του πολέμου και δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων.

ΕΡ. Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι η σχέση εκκλησίας επιστήμης.

ΑΠ. Η σχέση επιστήμης-θρησκείας δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενη. Η επιστήμη ρυθμίζει τα θέματα της καθημερινής ζωής μας ενώ η πίστη την σχέση μας με τον Θεό και τους ανθρώπους και βοηθά  με την προσευχή, όταν η επιστήμη αδυνατεί να φέρει αποτελέσματα.

Οι μαθητές                                                                            

Αλεξιάδη Ξένια (συντονίστρια)

Βασιλειάδη Κασσιανή

Βλάχου Ιωάννα

Βούλτσιος Νίκος

Δουκάκαρος Ιγνάτιος

Μάκρα  Νεφέλη

Μαλεγκάνος Δαμιανός

Μουρτσέκας Γιώργος

Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα

Πάνου Βασιλική

Παπαδημητρίου Βικτώρια

Ποστεκίδου Αγγελική

Στάμου Δήμητρα

Τέρπου Αναστασία

Τσακίρη Παρασκευή

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση